tisdag 24 februari 2015

Genetik- Inlämningsuppgift

Uppgift 1: Redogör så utförligt du kan vad DNA är för något.
Svar: DNA är en förkortning på det engelska ordet deoxyribonucleic acid och är en 3 meters lång molekyl, tvinnad i form av ett X. DNAt finns i cellkärnan och ligger självklart i cellen. Anledningen till att den får plats i en liten cell är för att den så himla packad.
Man kan säga att den ungefär är som en instruktionsbok. Exakt allt om dig finns i ditt DNA.
DNA består utav 46 kromosomer, 23 från vaderna förälder. Detta gäller dock inte alla celler, enbart de "vanliga". Alla könskromosomer är 23 st för att  ifall det hade funnits 46 st så hade ditt barn fått 92 kromosomer, ditt barnbarn 184 osv. Då hade barnet inte ens varit ett människofoster eftersom apor har 48 kromosomer.
Men vissa barn kan födas med 45 eller 47 kromosomer. De som föds med 47 överlever oftast men kommer leva sitt liv med down syndrom. De som föds med 45 brukar väldigt snabbt dö eftersom det blir en såpass stor missbildning. 
I väldigt sällsynta fall har fostret fötts med 69 kromosomer, alltså 3 av varje kromosompar istället för 2. Konsekvenserna är att alla dessa barn väldigt sällan överlever sådana mutationer.  

Varje DNA-sträng går att dela på mitten eftersom den från första början sattes ihop med hjälp av kvävebaser. De olika kvävebaserna är A (adenin), C (cytosin), G (guanin) samt T (tymin). A och T binds alltid ihop med varann och C och G med varandra. 

DNAt är uppdelat i olika delar. Dessa delar kallas för gener och kodar för olika egenskaper människan ska få. Ett exempel är "DIN FOT SKA BLI FIN OCH DEN FÅR FEM TÅR". Dock kan något gå fel och till exempel den första bokstaven kan försvinna. Då blir koden istället "INF OTS KAB LIF INO CHD ENF ÅRF EMT ÅR" och nu är meningen inte ens förståelig. Ifall koden kanske inte var tvungen att stå tre och tre hade det varit möjligt att förstå meningen men just nu är den bara konstig. 
När kroppen läser av en felaktig kod så skapas något som egentligen inte skulle ha skapats. Detta kallas för en mutation. Mutationer är både bra och dåliga. I vissa fall blir man handikappad och dör (som jag skrev ovan med de extra kromosomerna osv) men ibland blir resultatet jättebra. Ett vanligt exempel är ökenräven som i början var en vit räv med korta små öron. Idag har den en annan färg och länge öron vilket har blivit en mutation som varit till dess fördel. Räven hade troligtvis inte överlevt den varma miljön men nu, med hjälp av mutationen överlever den. Alltså kan mutationer vara bra och även viktiga för att evolutionen ska föras vidare. 

Det finns i stort sätt ingen på jordens planet som har likadant DNA som dig. Spelar absolut ingen som helst roll hur lika ni är eller hur nära släkt ni är, ni har inte likadant DNA. Men det finns ett undantag, enäggstvillingar. Eftersom dessa två barn delat på samma spermie och ägg så har de samma DNA, alltså har inte ens tvåäggstvillingar samma DNA, även om de är oerhört lika. 
Man skulle kunna tro att det skiljer sig jättemycket mellan dig och personen bredvid men ni är faktiskt lika till 99.9%. Mellan dig och en schimpans skiljer endast 1% och du är lik en katt till 90%. 



Uppgift 2:
På grund av de anlag som man föds med så ärver man olika egenskaper från sina 
föräldrar. Visa och förklara varför det är så.
Svar: Det finns två olika anlag. Recessiva anlag är den svaga av de två anlagen och dess kännetecken är rr. Barnet behöver ha de recessiva anlagen från båda föräldrarna för att få den egenskapen. De andra anlagen är dominanta som även är den starka av de två anlagen och kännetecknas därför med Rr. För att barnet ska få samma egenskap behöver endast den ena förälderns anlag vara dominant.


Den vanligaste ögonfärgen idag är brun. Även om många har blå så är den vanligaste brun. Anledningen till detta är för att brun ögonfärg är dominant och blått är recessivt. För att ett barn ska få blåa ögon krävs det alltså att båda föräldrarna har de recessiva anlagen.
Precis som korsningsschemat nedan visar så är det till 75% bara små r men det lilla r:et bredvid det stora är redan utslaget och därför räknas det mer som 50/50. 
Ibland så kan det hända att ett barn får bruna ögon även fast båda föräldrarna har blåa. Anlednignen till detta är främst för att mor- och farföräldrars DNA också spelar roll ibland. Ifall t.ex. barnets mormor har bruna ögon så kan det visas hos barnet, enbart för att brunt är såpass dominant.


Det finns en ''sjukdom'' som alltid ger sig på X-kromosomer. Sjukdomen kallas för färgblindhet eller färgseende. Varje kvinna har två X-kromosomer. Eftersom X-kromosomer är dominanta så slår den friska kromosomen ut den sjuka. Alltså drabbas sällan kvinnor av denna sjukdom. Män har dock bara en X-kromosom och eftersom den var dominant måste Y-kromosomen vara recessiv och därför kan inte den recessiva rädda den dominanta på samma sätt som hos en kvinna. Av denna anledning lider alltså fler män av färgblindhet.



Uppgift 3: Redogör för vad man kan använda genetiken till. Finns det etiska aspekter på den genetiska forskningen? Svara så utförligt du kan.
Svar: För att kunna klona så krävs det 3 personer. Person nr 1 behöver man en obefruktad äggcell ifrån. Den obefruktade äggcellen töms för att person nr tvås cellkärna ska in, sedan tar man ägget och placerar det i livmodern på person nr 3, och det är så här man klonar en person. Personen som klonas är den vars cellkärna man använt, i detta fall person nr 2. Den första som denna processen gjorts på med ett lyckat resultat är fåret Dolly under år 1996. De lyckades inte förrän 277 försök.

Jag personligen tycker att det är verkligen är fel. Jag tycker det är fel att klona människor, än mindre djur. Eftersom de inte har något att säga till om. Människan kan prata för sig själv och säga till att den inte vill men ett försvarslöst djur kan inte säga om den verkligen vill bli klonad eller inte. Bara för att man gör det på ett djur så betyder det inte att det inte är elakt. Vad skulle människorna säga om forskare börjar använda människor som sina labbråttor och experimenterar med de istället. Då skulle alla människor bli arga och tycka att det är fel, men eftersom det är ett djur så är det okej, eller? Nej det är det verkligen inte. Tänk om någon tog ditt barn och leker och experimenterar med det, då det kan resultera till att barnet faktiskt dör, och du kan inte göra något åt saken. Vad skulle du känna då?

Konsekvenserna med detta är att många kommer använda detta på människor. Det är idag okej för ett barn i Storbritannien att gå igenom samma process, visserligen för att rädda detta barn men ändå. Det leder till att människor får chans till att plocka ut de gener och proteiner som kommer ge deras barn den egenskap de anser är viktiga. Helt plötsligt "bygger" man sitt eget barn. I vilken värld ska då detta vara okej? Vi slänger bort läran om mänskliga rättigheter, glömmer att det inte går att skapa ett perfekt barn. Det kommer aldrig gå att skapa den perfekta ungen eftersom ingen kan sätta mallen på vad som är perfekt. Därför tycker jag man ska låta alla barnen födas i den form Gud skapat dem (om man nu är religiös eller i den form evolutionen skapat hen om man tror på vetenskap) och bara leva sina liv. Inte ändra och fixa utifrån föräldrarnas önskan. 

Det finns så klart positiva saker med genetik. Med hjälp av de kan man hitta sjukdomar i kroppen innan personen blivit sjuk. En väldigt vanlig sjukdom som folk oftast kollar upp är bröstcancer. Med hjälp av genetiken kan man nu få reda på om man har anlag för cancer. Dock är det också rätt dåligt eftersom bara för att man har anlag för att få bröstcancer så betyder det inte att man kommer att få det och då kanske det är onödigt att ta bort sina bröst bara för att man är rädd för att få sjukdomen. Tycker därför också att detta är negativt för att vissa människor lever sittliv i rädsla.

Genetik och genteknik kan självklart hjälpa med andra saker som t.ex. att hitta misstänkta människor för brott (genom fingeravtryck), pappan till ett barn osv.

måndag 2 februari 2015

Anna-Karin och morfar

1. Hur gick det till då morfar upptäckte Anna Karins idrottstalang?
Svar: En midsommarafton gick Tore ut med sina barnbarn för att stöta kula eftersom han tidigare hade varit en kulstötare. När Anna-Karin stötte kulan så slog hon nästan rekordet för barn i hennes ålder.

2. Hur visste plötsligt morfar Tore vad som kallas med ''kalla kårar''?
Svar: När han såg Anna-Karin göra en så perfekt stöt så kände han kalla kårar, vindpustar längs ryggen.

3. Hur lyckades Anna Karin i sitt första försök att stöta kula?
Svar: Hon lyckades jätte bra.

4. Varför kan inte Anna Karin gå med i Bråberga IF?
Svar: För att i Bårberga IF har de inte program för friidrott.

5. I vilka grenar tävlar Anna Karin?
Svar: Kulstötning och 800 meter.

6. Hur reagerar tränaren på Anna Karins första stöt?
Svar: Han tyckte att det kunde förbättras.

7. Varför vill Tore först inte att Anna Karin ska ställa upp på 800 meter?
Svar: För att han tycker att man inte ska blanda massa friidrotter, utan om man är kulstötare så ska man bara vara kulstötare.

8. Hur visar Anna Karin att hon också har har talang för att springa 800 meter?
Svar: Istället för att köra sitt snabbaste från början så tar hon det lugnt för att sedan kunna ge allt i slutet.

9. Vad tyckte morfar om tävlingsledningens sätt att organisera tävlingarna?
Svar: Han tyckte det var dåligt, eftersom 800 meters-loppet var en timme innan kulstötnigen, och för att vara helt uppvilad efter ett sådan lopp så behöver minst ett dygn på sig.

10. Hur lyckas Anna Karin i kulstötning vid första försöket under tävlingen?
Svar: Hon lyckades inte så jätte bra. Det var helt okej men hon kunde ha gjort bättre.