söndag 5 maj 2013

Superabsorbenter i blöjor

Labrapport

Uppgift: Se vad som kommer att hända med superabsorbenter efter att man hällt vatten och sedan salt på de.
Hypotes: Jag tror att superabsorbenten kommer att absorbera vattnet. När man häller sedan saltet tror jag att storleken på superabsorbenten kommer att förminskas.


Kemikalier: Vatten, plast(superabsorbenten), lite karamellfärg och salt.

Material: Blöja, pipetter, 100ml bägare, 250ml bägare, sax och våg.

Utförande: Du ska klippa upp blöjan längst kanten för att få ut superabsorbenten. I botten på blöjan finns superabsorbenten(pulver) som ser ut som socker. Du ska inte skaka ut superabsorbenten eftersom det är farligt att andas in. När du ska samla ihop pulvret så finns det cellulosafibrer i det, så du måste försöka få med så lite som möjligt. Efter det ska du lägga pulvret i den 100ml bägaren och väga sedan upp 0.5-1 gram granulat i den stora bägaren. När du är klar med det så droppar du i 2 droppar karamellfärg i pulvret och sedan vattnet, men du måste göra det sakta så att du kan se exakt hur mycket pulvret kan suga in. 
Hur mycket vatten klarar den av att suga upp? 
Tillsätt lite salt och rör om. Vad händer?
Resultat: När vi mätte 1 gram började vi hälla några droppar vatten och karamellfärg med en pipett. Det tog rätt lång tid men när vi äntligen kom till 152ml så kunde inte plasten absorbera mer.

Slutsats: Superabsorbenten är en hård plast som kallas för härdplast. Denna plast består av kol(C) och Väte(H). Dessa långa kedjor av kol och väte sitter ihop med armarna. Det är det som gör så att den är hård och att den inte kan smälta. Vattnet som man häller kommer imellan atomens armar och gör så att plasten absorberar.

Felkällor: Vi hann inte tillsätta salt, så det är kanske därför vi inte fick likadant resultat som man skulle få.

Labkompis: Khadra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar