onsdag 27 augusti 2014

Vad kan jag (förnybara & ickeförnybara energikällor)

Förnybara energikällor är sol, vind, vatten och träkol. Kan också vara biobränslen, solceller (el), solfångare, bergvärme och jordvärme. De här sista energikällorna är kanske inte exakt förnybara men de är bättre för miljön och man kan göra om de(alltså typ förnybara).


Allting handlar om att man ska få turbinen att snurra. På ett vattenkraftverk så hjälper ju vattnet med att göra så att den snurrar och på ett vindkraftverk så hjälper ju vinden. Alltså efter att turbinen snurrar så går det till generatorn som gör sedan så att det blir till el.


(Med hjälp av vattnets kretslopp så hjälper turbinerna och generatorerna i ett vattenkraftverk med att få el. Vinden hjälper ju också till med vattnets kretslopp och samma sak med solen för den gör så att vattnet absorberar och blir till moln. Vinden hjälper till med det också.
Efter att de har tagit träden och använt de till något så planterar de nya alltså är det en förnybar energikälla.)


Ickeförnybara energikällor är fossila bränslen, alltså olja, stenkol och naturgas. Fossila bränslen är döda djur- och växtdelar som låg i bottnen av hav och insjöar. Så småningom ihoppressades de av olika lager av t.ex. sand och grus i flera miljoner år. När dessa djur och växter

tjernobyl- ukraina- 1986
härdsmälta
ringhals- varberg
forsmark- uppland- ovanför stockholm
oskarhamn-
barsebäck- gammal kärnkraftverk-finns inte- vid malmö
dyrt att bygga men billig el
halveringstid
styvstavar
reaktortank
fission
alla kärnkraftverk ligger i vattnet för man behöver havsvattnet för att kyla ner det
uran för att publicera el
delar på uran atomerna-skit varmt-
uran gör så att vattnet kokar, ånga som gör så att turbinerna snurrar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar