torsdag 19 december 2013

Sommaren Jag Blev Vacker

Person- och miljöbeskrivning

Personbeskrvning från boken
Han tittade på flickan som skötte ringkastningen. Hon såg ut att vara fjorton-femton år. Det första jag la märke till var hennes shorts. De var ljusgula och väldigt, väldigt korta. Jag hade själv likadana, och när jag hade haft dem på mig två dagar tidigare hade killarna retat mig. Det hade känts så bra när Susannah var med mig och vi köpte dem, men killarna skrattat åt mig. Shortsen var mycket snyggare på den här tjejen. Hennes ben var smala och fräkniga, armarna också. Allting på henne var smalt, även läpparna. Hennes hår var långt och vågigt. Det var rött, men så ljust att det gränsade till persikofrägat. Det var nog det vackraste hår jag någonsin sett. Hon hade samlat ihop det på ena sidan, och det var så långt att hon hela tiden måste kasta undan det medan hon räckte ringar åt folk.

Miljöbeskrivning från boken
Luften luktade salt och fukt, som om det skulle börja regna havsvatten vilket ögonblick som helst. Jag låtsades knyta snörena på mina sneakers, men egentligen ville jag bara ta tillfället i akt och i lugn och ro titta på pojkarna och huset en stund. Huset var stort och gråvitt och såg ut som de flesta andra hus längs vägen, fast finare. Det såg ut precis så som jag tyckte att ett sommarhus skulle se ut. Det kändes som hemma.

Egen miljöbeskrivning
De två stora bruna dörrarna öppnas automatiskt av sig själv och när jag går in så ser jag att de inte har ändrat någonting. Den gammaldagsiga stolen står där nära hissen som vanligt och korridorerna luktar sjukhus, inget har ändrat sig. Färgen på väggarna har tappat sin färg, det känns som om den gröna färgen är lite mörkare nu efter alla dessa år. I väntrummet så har de lagt leksakerna i en stor blå hylla. Den svarta gamla TV'n är fortfarande där och det värkar som att de har köpt mycket mer frukt och mat sedan sist jag var här. Jag börjar nu gå i den ljus-gula långa hallen. Äntligen är jag framme, rum 5. Jag öppnar dörren och känner lukten av ren luft. Det verkar som om de precis har bytt lakan och precis städat rummet. Jag forskar lite runt i rummet och öppnar tillslut balkongdörren och går ut. Jag hör vattnet från floden Ätran och jag ser hur solen skiner på alla träd och växter som sedan reflekteras i vattnet. Jag hör också ljus från ankorna när de simmar och försöker att hitta sin mat. För många minnen kommer fram så jag rusar ut hastigt ur rummet och sedan hur sjukhuset. Jag kollar bak och ser det stora vita sjukhuset, men jag ångrar mig inte jag bara fortsätter att gå.

Fördjupningsarbete

Delfiner, Valar
Delfinernas eko
När delfinerna har en välutvecklad utbuktning, en så kallad melon i pannan så kan de genom ''melonen'' sända ut ett ultraljud på en frekvens på 220 000 Hz.
Delfiner och valar hittar sin föda genom dessa högfrekventa eko. Som ni ser på bilden så skickar den ett eko och om det finns någon föda så skickas ekot tillbaka. Delfiner kommunicerar med varandra med hjälp av ett pipande och knäppande ljud.

tisdag 10 december 2013

Ljusets Reflexion

1. Rita en bild som beskriver hur en ljusstråle reflekteras i en plan spegel. Markera infallsvinkel, reflexions­ vinkel och normal.

2. Vad menas med att ljusstrålar är parallella?
Svar: Det menas med att de har lika långt avstånd från varandra, de korsar aldrig varandra.

3. Vad är skillnaden mellan speglande och diffus reflexion?
Svar: Skillnaden mellan de är att en speglande reflexion reflekterar en parallell ljusstråle, medan en diffus reflexion reflekterar ljusstrålarna åt olika riktningar.

4. Förklara reflexionslagen.
Svar: När ljusstrålen träffar spegeln så får den en vinkel, och när den reflekteras tillbaka så har den precis samma vinkel. 

5. Hur ser konkava och konvexa speglar ut och vad kan man använda dem till?
Svar: Konkava speglar ser ut som insidan av en skål och en konvex spegel ser ut som utsidan av en boll.

onsdag 4 december 2013

Mänskliga Rättigheter

De mänskliga rättigheterna började redan 500 f.Kr. i Persien som nu kallas för Iran. Kyros II som var kung i Persiens är nu mycket känd för att ha startat de mänskliga rättigheterna. Det som hände var att Kyros II hade många slavar som han inte behandlade så bra. Men en morgon när han vaknade så bestämde han sig för att frige alla sina slavar och därefter skriva ned regler på en rulle om hur man skulle behandla människorna. Folk vet än inte hur han fick den plötsliga idén efter en god natt sömn. Jag har hört att några tror att det var en kvinnas röst som viskade i hans öra medan han sov om att han skulle släppa alla slavar, men det finns inga bevis, så detta behöver inte betyda att det är sant.
Rullen som nu kallas för Kyros rulle (eller för Kyros-cylindern) har följt med i människans utveckling och är skälet varför vi nu har mänskliga rättigheter.
Det skulle ha varit lite coolt om Kyros II skulle vara här och se vilken skillnad hans regler har gjort till det nya samhället. Så klart så har många av reglerna ändrats genom alla dessa sekel men det är fortfarande fantastiskt hur reglerna från det gamla Persien är nu de regler som de flesta länder har och är för det mesta nu i FN's lagar.

Det är obligatoriskt att följa de 30 lagarna om man är med FN, men dock så finns det många länder som inte gör det. De flesta länderna förbjuder t.ex. rösträtt och ger mindre pengar än vad man förtjänar och de enda anledningarna till detta är att de vill ha makt och de vill spara mer pengar till staten. Det är lite patetiskt för de har inte gjort 30 lagar för att de ska brytas, men för att folk ska följa de lagarna och se skillnaden på rätt och fel.

Jag tycker att det hemskt att folk bara bryr sig om makt och t.ex. pengar. Det fanns ett problem, men det handlade inte bara om makt, det handlade också om diskriminering, att folk inte skulle vara lika mycket värda och att de inte fick ha sin egen religion. Problemet var det Andra Världskriget, som startades år 1939 p.g.a att Adolf Hitler inte tyckte att alla människor var lika mycket värda. Enligt honom så var de homosexuella, judar och handikappade personer som var annorlunda och det var därför han tyckte att de inte hade rätt till att leva. År 1934 så röstade det tyska folket fram Hitler till deras ledare och det var då han fick all makt och bestämde sig för att bara bestämma själv, alltså blev det diktatur i Tyskland. Den 9:e och 10:e november 1938 under kristallnatten så började nazisterna förstöra många judars affärer och synagogor. Efter det så började nazisterna ta judarna till olika koncentrationsläger runt om i Tyskland. I koncentrationslägret Auschwitz så dödades 6 miljoner judar, bara för att de hade annan religion och var annorlunda. Detta händer varje dag, och det ska det inte, men folk diskrimineras p.g.a hudfärg, religion, sexuell läggning eller kön, och det finns inget mer vi kan göra åt det. Folk slutar inte tills de får vad de vill ha, de slutar inte för att FN eller någon annan säger till de att sluta.
Många lyssnar bara på sig själv och tänker hela tiden att de har rätt, och ibland kan det vara bra, men när det handlar om större saker än något litet tjafs men kompisar så tycker jag att man ska börja skärpa sig och lyssna på vad de andra säger, lyssna på deras budskap för när det är många som är emot det en diktator eller något annat säger så brukar det vara så att de har rätt. Den personen som bara vill bestämma själv och ha all makt för sig själv kallas för diktator. Den vill inte att man ska få leva i en fri och rättvis värld, den vill bara att man ska leva efter dess regler.

Källor: http://www.humanrights.com/sv/what-are-human-rights/videos/no-one-can-take-your-rights.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nskliga_r%C3%A4ttigheter
http://www.ne.se/kyros-ii

Glosor - Meningar

1. Die Plätze in Falkenberg ist nicht so groß.
2. Wir haben keine Gasse in Skogstorp.
3. Der Weg zu meine Schule ist nicht so lang.
4. Du kannst Mozartschnaps in Saltzburg kaufen.
5. Wir haben eine Burg in Varberg.
6. Es ist viel Flugzeug ober im Himmel.
7. In Berlin gibt es ein Jüdisch Denkmal.
8. Die Gassen in Stockholm ist nicht so groß.
9. Der Airport in Göteborg heißt Landvetter.
10. Viel Menschen fährst sehr schnell in die Wege.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.