onsdag 4 december 2013

Mänskliga Rättigheter

De mänskliga rättigheterna började redan 500 f.Kr. i Persien som nu kallas för Iran. Kyros II som var kung i Persiens är nu mycket känd för att ha startat de mänskliga rättigheterna. Det som hände var att Kyros II hade många slavar som han inte behandlade så bra. Men en morgon när han vaknade så bestämde han sig för att frige alla sina slavar och därefter skriva ned regler på en rulle om hur man skulle behandla människorna. Folk vet än inte hur han fick den plötsliga idén efter en god natt sömn. Jag har hört att några tror att det var en kvinnas röst som viskade i hans öra medan han sov om att han skulle släppa alla slavar, men det finns inga bevis, så detta behöver inte betyda att det är sant.
Rullen som nu kallas för Kyros rulle (eller för Kyros-cylindern) har följt med i människans utveckling och är skälet varför vi nu har mänskliga rättigheter.
Det skulle ha varit lite coolt om Kyros II skulle vara här och se vilken skillnad hans regler har gjort till det nya samhället. Så klart så har många av reglerna ändrats genom alla dessa sekel men det är fortfarande fantastiskt hur reglerna från det gamla Persien är nu de regler som de flesta länder har och är för det mesta nu i FN's lagar.

Det är obligatoriskt att följa de 30 lagarna om man är med FN, men dock så finns det många länder som inte gör det. De flesta länderna förbjuder t.ex. rösträtt och ger mindre pengar än vad man förtjänar och de enda anledningarna till detta är att de vill ha makt och de vill spara mer pengar till staten. Det är lite patetiskt för de har inte gjort 30 lagar för att de ska brytas, men för att folk ska följa de lagarna och se skillnaden på rätt och fel.

Jag tycker att det hemskt att folk bara bryr sig om makt och t.ex. pengar. Det fanns ett problem, men det handlade inte bara om makt, det handlade också om diskriminering, att folk inte skulle vara lika mycket värda och att de inte fick ha sin egen religion. Problemet var det Andra Världskriget, som startades år 1939 p.g.a att Adolf Hitler inte tyckte att alla människor var lika mycket värda. Enligt honom så var de homosexuella, judar och handikappade personer som var annorlunda och det var därför han tyckte att de inte hade rätt till att leva. År 1934 så röstade det tyska folket fram Hitler till deras ledare och det var då han fick all makt och bestämde sig för att bara bestämma själv, alltså blev det diktatur i Tyskland. Den 9:e och 10:e november 1938 under kristallnatten så började nazisterna förstöra många judars affärer och synagogor. Efter det så började nazisterna ta judarna till olika koncentrationsläger runt om i Tyskland. I koncentrationslägret Auschwitz så dödades 6 miljoner judar, bara för att de hade annan religion och var annorlunda. Detta händer varje dag, och det ska det inte, men folk diskrimineras p.g.a hudfärg, religion, sexuell läggning eller kön, och det finns inget mer vi kan göra åt det. Folk slutar inte tills de får vad de vill ha, de slutar inte för att FN eller någon annan säger till de att sluta.
Många lyssnar bara på sig själv och tänker hela tiden att de har rätt, och ibland kan det vara bra, men när det handlar om större saker än något litet tjafs men kompisar så tycker jag att man ska börja skärpa sig och lyssna på vad de andra säger, lyssna på deras budskap för när det är många som är emot det en diktator eller något annat säger så brukar det vara så att de har rätt. Den personen som bara vill bestämma själv och ha all makt för sig själv kallas för diktator. Den vill inte att man ska få leva i en fri och rättvis värld, den vill bara att man ska leva efter dess regler.

Källor: http://www.humanrights.com/sv/what-are-human-rights/videos/no-one-can-take-your-rights.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nskliga_r%C3%A4ttigheter
http://www.ne.se/kyros-ii

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar