måndag 14 oktober 2013

Sammanfattning om evolutionen (Jag, Matilda och Jonte A)

Det här har vi skrivit i gruppen.
CHARLES DARWIN


Charles Darwin var en man som levde på 1800-talet. Han är mest känd över att ha framfört idéen om evolutionen. Han fick idéen om att alla människor, djur och växter hade sitt ursprung från en och samma sak när han var på en 5 års lång världsomsegling med skeppet The Beagle. Under färden så kom han till Galapagosöarna där han utforskade olika arter av finkar. På Galapagosöarna fanns det inhemska arter, och dom fick Darwin att tänka på att arterna måste ha utvecklats.
Efter världsomseglingen när han kom hem till England så började han skriva en bok  med namnet “The origin of species”, om arternas uppkomst. Där skrev han allt om sin evolutionsteori och vad han upptäckt på Galapagosöarna. Han ville inte publicera boken p.g.a att hans familj kunde hamna i problem.
När Darwin berättade för folket om sin evolutionsteori så trodde ingen på honom. 1800-talet var då det fanns mest troende. De i kyrkan blev mycket arga eftersom Darwins teori om evolutionen inte gick ihop med deras tro på Gud. Dom målade sedan en bild på Charles Darwin som en apa, eftersom hans teori var att vi först kom från aporna. dom började tycka illa om Darwin och ville “hämnas”. De målade honom som en apa bara för att hans teori var att vi först kom från aporna. De publicerade sedan ut tidningar med bilden i och skrev massa saker om honom, så att människorna skulle få en dålig uppfattning om honom.
Charles Darwin begravdes i Westminister Abbey, London, och det var först efter det som kyrkan insåg att Darwin hade rätt i sin teori.



NATURLIGT URVAL


Det naturliga urvalet är en teori om att de individer som är bäst anpassade för miljön de lever i, överlever.
En del växter och djur använder överproduktion när dom förökar sig. T.ex. en maskros släpper ifrån sig väldigt många små frön för att det ska vara säkert att några av dom blir nya blommor. Växterna eller djuren tar inte hand om sina barn och måste därför föröka sig massor.
För att djuren ska kunna föröka sig konkurrerar dom mot varandra. Det måste inte vara så att hanarna konkurrerar om honorna, utan arterna konkurrerar också om föda, vatten, skydd m.m. Det är bra att det är konkurrens bland arterna. Om två hanar konkurrerar om en hona så vinner den starkaste och bästa hanen. Så även om den svaga och inte så bra rustade hanen förökar sig medans han lever, så är det bra. Dom individer som är bäst anpassade får då barn, och dom barnen ärver bra egenskaper.
Mutationer bland växter och djur är både bra och dåligt. Det kan vara så att det blir en liten mutation, att en elefant får längre snabel, eller så. Då kan elefanten födas med snabeln, men ändå överleva. Det kan till och med vara bra att snabeln blir längre, och att elefanten för det vidare. Om en älg däremot blir albino, d.v.s. helt vit, och den ska leva i skogen, så kommer den kanske inte överleva. Älgar som lever i skogarna ska inte vara vita, för det mesta i skogen är grönt och brunt. Att vara helvit är inte direkt någon bra kamouflage.
Apropå kamouflage… Det är en annan del av det naturliga urvalet. En tiger är randig eftersom den ska kunna gå i det höga gräset utan att bli upptäckt.



BEVIS


Det finns många bevis för evolutionen.
T.ex. ett bevis är Darwins finkar. Alla fink-arter har olika former på deras näbbar. Vissa former är spetsiga och vissa är formade som en halv cirkel för att kunna picka sig ner i marken. Finkarna bevisar att de anpassar sig för sin miljö. Alla fåglar har olika näbbar eftersom dom har anpassat sig efter vad dom äter och hur dom lever.
Ett annat bevis är DNA:t. Människor har t.ex. 40% likt DNA som ev svamp. Det visar att både människor och svampar har utvecklats från en individ, eftersom DNA:t är likt.

Fossiler är också bevis på att evolutionen är sann. Fossiler som är små förstenade djur eller växter har satt sina spår i stenar och berg. Man kan se det i t.ex. stentrappor. Dom visar att det funnits djur som nu är utdöda, som levde för flera miljoner år sedan. När djuren var annorlunda så förstår man att allt som nu är levande har utvecklats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar