måndag 9 juni 2014

Ordlista

Mensturation- Menstruation är när man har kommit in i puberteten och kan bli med barn eftersom man har fått mens.

Menstrsionscykel- Mensens faser som går och kommer i månaden som t.ex när ägglossningen kommer.

Ägglossning- Ägglossning är precis som det låter, när ägget lossnar ifrån livmodern. Man kan då få barn.

Skyddsmedel- Det finns olika skyddsmedel som man kan skydda sig när man har samlag som t.ex p-piller,preventivmedel, p-plåster m.m.

Klimateriet- Klimakteriet är när man inte längre kan få sin mens, anledning till det är att äggen i livmodern har tagit slut.

Befruktning(var? när? hur?)- Befruktning är när spermier och ägget möts, man kan då blir gravid. Det sker genom att en man och en kvinna har samlag, om mannen är steril så finns det något som heter spermdonation. Det är precis som de låter, man donerar sperma till någon annan.

Abort- Abort är när man har bestämt att man skall ta bort sitt barn, man kan göra det på olika sätt som t.ex ta tabletter eller skrapa bort det.

Missfall (spontan abort)-  Missfall är när man omedvetet har förlorat sitt barn och det kommer med mensen.

Navelsträng- Barnet får näring genom navelsträngen. Barnet skulle inte överleva utav navelsträngen eftersom att mamman pumpar blod genom navelsträngen vilket gör att barnet kan överleva.

Moderkaka-  Moderkakan är där navelsträngen sitter fast i och ger näring. Efter man har födit sitt barn måste att föda ut moderkakan.

Foster- Foster är när barnet har kommit till vecka 9, du kanske undrar vad det är de 8 andra veckorna och det kallas för embryo. Embryo menas med att den “växer inuti” tills det har blivit ett foster.

Fostervatten-  Fostervatten är det vatten som omger fostret i livmodern. Det är vanligt vatten men det finns en liten del urin ifrån fostret som växer.

Livmoder-  Livmoder är där allt liv kommer ifrån, det är där spermien och ägget lägger sitt bo men dom möts redan i äggledaren och åker sedan till livmodern

P-ring - Det är ett preventivmedel som sätts in i slidan. Den är gjord av mjuk, genomskinlig plast. P-ringen innehåller hormoner som kan påverka kroppen i olika sätt. Man kan få bröstspänningar, mellanblödningar och man kan också må illa.

Hormonspiral - Den är några centimeter lång och ser ut som ett T. Det ger ett mycket säkert skydd mot graviditet och innehåller könshormonet gestagen.

Akut P-piller - Det är en tablett som kan användas efter oskyddat sex för att minska risken av graviditet. Desto tidigare man tar tabletten desto mindre risk är det att man blir gravid.

Minipiller - Man måste ta minipillrerna varje dag till skillnad från p-pillern. Det är ett säkert skydd mot graviditeten om man tar dom varje dag och samma tidpunkt varje dag. Minipillret gör att sekretetet i livmoderhalsen blir segt och tjockt så att spermiern får det svårare att tränga sig in i livmoderhalsen. Det gör även att slemhinnan i livmodern blir tunn och därför kan det inte ta imot ett befruktat ägg.

P-stav - Det är en stav av mjuk plast som är lika stor som en tändsticka. Man sätter in dem i underarmen. Denna staven innehåller gulkroppshormon som påverkar slemhinnan livmordern. och sekretet i livmoderhhalsen så att tjejen inte kan bli gravid. Gestagentet gör också så att man inte får ägglossning under tiden man har staven.

Kopparspiral - Kopparspiralen det ser ut som ett T. Det är av plast men det koppartråd runt om den. Det är ett mycket säkert skydd mot graviditet. Den innerhåller inte några homoner så den påverkar inte ägglossningen. Den är några centimeter lång och kopparn gör så att inte spermien inte överlever i livmodern. Den gör det också svårt för ett befruktat ägg att fastna.  

P-piller
P-piller är tabletter som tjejer kan använda mot t.ex sex ifall de inte vill bli gravid. P-piller kan inte förhindra könssjukdomar men det kan skydda emot graviditet. Man kan få p-piller i olika kartor, en med 21 och en med 28 stycken. Man skall ta en varje dag och försöka ta de vid samma tidpunkt alla dagar.

Sterilisering
Sterilisering är precis vad det låter, att man blir steril. Du får inte sterilisera dig innan du har fyllt 25 år och du måste vara väldigt säker på ditt val eftersom att du kommer varken att kunna få barn eller göra någon med barn. På tjejerna så operar man bort äggledaren eller så täpper man igen den så att inga ägg kan komma igen.  På killarna är det sädesdelarna som klipps av och det gör man för att spermierna inte ska följa med i vätskan (urinet), de säger att de är lättare att sterilisera killar än tjejer eftersom att det killar kan man bara lokalbedöva.

P-plåster
P-plåster är ett beigt litet plåster som tjejer kan sätta på huden istället för att ta p-piller. Man skall inte ta på plåstret på ett område där du är blöt eller fuktig, du ska inte heller sätta det på brösten då huden kan bli öm. P-plåster kan även hjälpa till emot graviditet genom att livmodern kommer att bli tunn och smal i livmodern och kommer då inte att kunna ta emot några ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar