måndag 9 juni 2014

Sjukdomar

Klamydia
Klamydia är en av dom vanligaste sjukdomarna i vårt land. Den orsakas av en bakterieliknande organism. När man har fått klamydia så kan man få flytningar i underlivet och sveda i urinröret. Om man inte botar klamydia så kan man få äggledarinflammation och om det händer så kan äggledaren täppas till och då kan man bli steril.


Bakterie- man kan bota, delar på sig och växer, litet litet djur antibiotika (penicillin, skillnad?)


Virus- det går inte att bota, kommer tillbaka i andra former, den kan inte föröka sig utan att den kommer in i en levande cell i kroppen och då kan cellerna producera mer virus.


Parasit- En parasit är som ett djur som kommer in i människokroppen och lever sedan inne i kroppen.


Flatlöss
Flatlus är en hudparasit som är några millimeter långa. De lever på blod men trivs bäst i könshåret men kan även finnas vid armhålor,låren,ögonfransar och ögonbryn. De förökar sig igenom att de lägger sina ägg vid hårbotten. De kan smittas på olika sätt men de vanligaste sättet att de sprids på är via nära kroppskontakt eller delning utav handdukar, man kan även få det utav orena solarier. Det brukar ta upp till en månad man märker av att man har fått Flatlöss och då kliar det intensivt mycket. Flatlöss går att bota och det kan man göra genom att man går till apoteket och köper receptfria medel, i detta fallet blir det då Prioderm och Tenutex. Man kan köpa det som ett shampo eller en bodylotion men det är viktigt att du vet att du har Flatlöss innan du använder produkten och se till att kolla upp om andra i din familj har det för annars kan smittan vandra om och om igen.


Gonorré
Gonorré är en bakterie som sätter sig på slemhinnorna i slidan, urinröret och analöppnigen. Det kan överföras när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. När man får gonorré så kan man märka det när man kissar, det svider eller om man får flytningar från urinröret, tjejer kan också få flytningar från slidan och mellanblödningar. Killar kan märka att dom har det om don till exempel får ont i pungen. Man behandlar gonorréa med antibiotika. Ju tidigare man behandlar det ju mindre risk är det för att man får en inflammation eller svårigheter att få barn.


Herpes
Munherpes
Det är infektioner som orsakas av olika herpesvirus Läppherpes ger blåsor och sår på läpparna och runt munnen och smittar via saliv(om man kysser nån). Man kan också få herpes i könsorganen och det smittar vi sexuell kontakt. Såren brukar läka efter några veckor. Men viruset finns fortfarande kvar i kroppen och den kan efter ett tag bli aktiv igen och ge nya blåsor och sår. Man kan inte ta bort herpesviruset ur kroppen, men det finns olika behandlingar för att t.ex. läka såren.
Kondylom
Det är vårtor som sitter i yttre könsorganen. På penis, ollonet, blygläpparna eller runt klitoris. Vårtorna kan även sitta i ändtarmens öppning. Den smittas när man har samlag, också vid någon annan sexuell kontakt. Ett virus. Man bränner eller skrapar bort vårtorna.


Syfilis
Syfilis är en bakterie som tar sig in i huden eller slemhinnorna genom sprickor eller sår i slemhinnan men framför allt i könsorganen. Om man inte behandlar syfilis kan man få en infektion i kroppen och efter några månader så kan man få feber, utslag, trötthetm, ont i huvudet och svullnad i lymfkörtlar. Man behandlar det med antibiotika genom en spruta på sjukhuset och sen så kontrollerar man det regelbundet.


Skabb
Parasit, ofarlig, kan gräva in sig i huden. Man kan köpa salva.  
Länk: Carolina och klassen ;)


Hepatit B
Virus vilket gör att man kan få inflammation i levern.

1 kommentar: