måndag 22 september 2014

Behöver vi verkligen de?

El kommer från olika håll t.ex. kärnkraftverk, vattenkraftverk och så klart vindkraftverk. Alla kraftverken har några brister men eftersom denna artikeln ska handla om vindkraftverk så ska jag nog hålla mig till vindkraftverkens brister, men också några av dess bra sidor. Vindkraftverk är miljövänliga och släpper inte ut några utsläpp, men är de verkligen något vi ska satsa på i framtiden?

När ni tänker på vindkraftverk så är miljövänligt säkert det första ni tänker på, och det är sant för det är de, men om ni tänker om så märker ni att det finns massor av andra sätt man kan få miljövänlig och t.o.m billigare elektricitet. Det vi gör just nu är att tänka på nutiden, inte på framtiden, och det är just framtiden vi måste tänka på. Vi måste ställa oss själva frågan om vindkraftverk verkligen är något vi ska satsa på. Det är fantastiskt hur vi kunde uppfinna detta. Ett nytt 150 meters långt kraftverk som hade blad som var ungefär 50 meter långa, som omvandlade vindens rörelse med hjälp av generatorn till elektricitet. Men jag tror vi t.o.m vi kan göra bättre.

Ett vindkraftverk kräver en mycket stor yta och är dessutom mycket dyra. De kan kosta hela 12-15 miljoner kronor per MW(megawatt). Det skulle vara en sak om de verkligen skulle gett oss en stor mängd energi, men det gör de inte. Alla dessa pengar slösar vi i onödan. Istället för att lägga dessa pengar på skola, sjukvård och andra saker så bara slösar vi de på något som inte ens är värt det. Det är inte värt att slösa så mycket pengar på något som inte ens ger oss den energin vi ska få.

Tänk att för att dess blad ska kunna snurra och generera elektricitet så måste det blåsa 4 m/s. Vindkraftverken har få energitimmar, för det är blåser inte alltid. Det behövs flera stycken för att kunna ge oss den energin som vi t.ex. får från ett kärnkraftverk. Jag tycker själv att vi inte ska bygga flera vindkraftverk eller kärnkraftverk.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vindkraftverk
http://vind.kraftig.se/
http://www.svenskenergi.se/Elfakta/Elproduktion/Vindkraft/

1 kommentar:

  1. Vad menar du med att vindvärk är miljövänliga? De är de mest miljöförstörande av alla alternativ och kräver mest av jordens resurser, landskapsyta, ekonomi och människors välbefinnande.

    SvaraRadera