tisdag 2 september 2014

Labrapport


Datum: 28/8
Labkompis: Khadra



Material & Kemikalier: E-kolv, ägg, vattenkokare, vatten 

Metod: Vi började med att ta fram e-kolven och vattenkokaren eftersom det var det vi behövde för att kunna börja med labben. Medan vattnet kokade så skalade vi det kokta ägget och tvättade det sedan för att vara säkra på att ägget var rent. Direkt efter att vattenkokaren stannat så hällde vi upp ungefär 3-4 cm utav det i E-kolven och placerade sedan ägget på E-kolven som en kork.

Resultat: Ägget fastande först på kolvens topp, men tillslut så gled den sakta neråt och efter en stund så låg den i vattnet. (kolla filmen nedan)



Slutstats: Om vi skulle ha med hypotes så skulle jag ha skrivit ''jag tror att när man placerar ägget på kolvens topp så kommer ägget ramla ut.'' Anledningen till att jag tänkte att ägget först skulle ramla av toppen var för att vi sen tidigare lärt oss att varm luft är väldigt lätt eftersom atomerna blir spralligare och spralligare desto varmare det blir. Därför kändes det ganska trovärdigt att ägget skulle ramla av men senare fick jag reda på att det självklart finns luft ovanför ägget också och den luften är kall. Kall luft är tyngre än varm och vill därför ned och på så sätt trycks ägget ned i E-kolven. Gravitationen är också en anledning till att ägget åker nedåt i E-kolven.

Felkällor/förbättringar: När Khadra skulle skala det hårdkokta ägget så råkade hon riva sönder en liten bit av ägget. Vi frågade Tony om det skulle påverka labben men han sa att det inte skulle göra det så vi fortsatte. Efter ett tag såg ägget ut såhär:




Vi förstod att det faktiskt gjorde skillnad när ägget gick sönder så vi gjorde om och gjorde rätt. Tills nästa gång kan vi tänka på att alltid vara försiktiga. Det är en viktig del inom lab eftersom minsta lilla misstag kan göra stor skillnad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar