onsdag 1 oktober 2014

Fjärde Riket v.40

3:e Lektionen

''Hon får upp fickspegeln och granskar sitt ansikte. Små röda finnar tittar fram under underlagskrämen, i en av dem sitter det något som spänner under huden. Hon motstår en impuls att klämma, fäller ner toalettlocket och slår sig ner. Lukten av urin och ingrodd smuts omger henne och hon börjar metodiskt att täcka ansiktet med den ljusa krämen''

Anledningen till att jag och Felicia valde just detta stycke är för att visa att vi alla är människor. Alla är rädda och osäkra ibland. Till och med Hedvig. Man märker på sättet de har skrivit detta hur hon också tvivlar på sig själv och på hur hon ser ut. Om hon t.e.x inte har smink så kommer alla se hur hon egentligen ser ut. Jag tror alla gör samma sak, gömmer sig bakom en mask som vi kallar för smink. Man ska våga visa vem man är och inte känna att folk inte kommer att gilla dig bara för att ditt utseende inte är perfekt, för det är ingens. Alla har en mask på sig ibland för att de känner sig tryggare bakom den än att visa den riktiga versionen av sig själv. Rädd att folk ska döma en, men det är ingen fara för när de människor som gör det märker sedan att alla människor är lika mycket värda, så kommer det vara de som kommer ha det dåligt och det är de som kommer att få dåligt rykte och dåligt självförtroende när det är du som lyckas. Även de populära är rädda, liksom Hedvig. Osäkra om någon kommer att vilja vara med de om de har finnar eller om de kanske går upp i kilo, eller också om de går ner i kilo. Men som jag skrev innan alla är rädda för något, några bara gömmer det bättre än de andra.


4:e lektionen
Tredje riket var en pjäs som var skriven av en norsk dramatiker vid namnet Henrik Ibsen. Pjäsen handlade om en kejsare som vill få två olika ideologier att smälta samman. Han ville kunna döda i krig men också kunna tro på den kristna kärleksläran. Eftersom Hitler verkligen var en beundrare så ville han sedan skapa sitt egna tredje rike. Där skulle det bara vara tyskarna som skulle ha all makt över t.ex. judarna.

Jag tror att anledningen till att boken heter fjärde riket är för att Blenda kanske kommer att göra likadant som Hitler, men istället för tredje riket så ska hon göra det fjärde riket. I detta fallet tror jag då att det är Blenda, LSD och Penny som kommer försöka ta makten från Hedvig. Jag tror också att de andra eleverna kommer vilja sedan umgås mer med Blenda och hennes ''gäng''.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar