tisdag 14 oktober 2014

Radioaktivitet

radioaktivitet- Atomkärnor som faller sönder och bildar sedan farliga strålningar.

Becquerel- Han upptäckte radioaktiviteten och enheten för att mäta radioaktiviteten.

Pierre & Marie Curie- Dessa två upptäckte ny fakta tillsammans med Becquerel om radioaktivitet. Marie Curie fick nobelpriset 1911 för att ha upptäckt två grundämnen som skickade ut radioaktiv strålning. Några år tidigare, alltså 1903 så  fick de tre forskarna dela på nobelpriset i fysik.

polonium- Ett av de radioaktiva grundämne som Marie Curie upptäckte. Namnet har de fått från Polen eftersom det var Marie Curies hemland. Det är en alfastrålning och förkortas till Po.

alfastrålning- den består av partiklar och är den minst farliga strålningen. När partiklarna skickar iväg två protoner och två neutroner så bildas denna radioaktiva strålning.

alfapartikel- Det är en partikel som består av två protoner och två neutroner

radon- Det andra grundämnet som Marie Curie upptäckte. De är en slags gas och brukar mest finnas i gamla husgrunder och byggmaterial. De är en alfastrålning. Förkortas till Rn.

betastrålning- Strålningen är farligare än alfastrålningen. 

betapartikel- När atomkärnan omvandlar en neutron till en proton och en elektron och den elektronen som sedan skickas ut är då en betapartikel. 

gammastrålning- det är fotonstrålning(fotoner= ljuspartiklar) och är den farligaste strålningen.

detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet)- Geigrräknare, dimkammare, Geiger Müllrt-rör (förkortas= Gm-rör), man mäter detta i becquerel.

bakgrundsstrålning- Sen Big Bang så har vi alltid haft en slags strålning kvar och denna kallas alltså för bakgrundsstrålning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar