lördag 11 oktober 2014

Riksdagsbranden i Berlin

Marinus van der Lubbe
Allting började den 27 februari 1933 i Berlin, då den tyska riksdagshuset brann. Det visade sig att en holländsk 24-årig murare vid namnet Marinus van der Lubbe var den som tände på riksdagshuset. Holländaren som även var tidigare medlem i den nederländska kommunistiska partiet hittades inne i den brinnande byggnaden och arresterades av polisen för en ansats till mordbrand. Även om van der Lubbe hävdade att han var den enda som utförde brottet så meddelade ändå de flesta dagstidningar en dag efter (alltså 28 februari) att Tyskland hade drabbats av en bolsjevikisk revolution. En bolsjevik är en medlem i den ena av de två fraktioner som bildades efter en splittring av Rysslands socialdemokratiska arbetareparti.

Ungefär klockan 21:00 såg Hans-Hinrich Flöter hur flera fönster krossades och hur en person rörde sig inne i riksdagshuset. Efter 25 minuter larmade Flöter brandkåren och polisen, men brandkåren kom dock försenade p.g.a felkörning och isbelagda gator och anlände därför till en nerbrunnen byggnad. Efter midnatt, samtidigt som branden släcktes samlades en klunga av tyska åskådare utanför avspärrningen.

Medan riksdagshuset brann så åt rikskanslern Adolf Hitler och Joseph Goebbels middag hos Goebbels. Goebbels fick ett telefonsamtal där de berättade om branden, hans första reaktion var att det var lögn men efter det andra samtalet som han fick efter några minuter senare så meddelade han Hitler direkt om det. Efter de hemska nyheterna försökte både Hitler och Goebbels anlända till byggnaden innan den helt hade brunnit ner, men tyvärr hann de inte fram. De mötte riksdagsordförande Hemann Göring som skyllde på att det var kommunisterna som hade anlagt branden. En viktig sak att säga är att den här händelsen gav Hitler och nazisterna makten.

Eget Resonemang


Länkar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagshusbranden
http://varldenshistoria.se/guider/upplev-historien/branden-gav-nazisterna-makten
http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/nazityskland-1933-1939/riksdagshusbranden-i-berlin
http://www.ne.se/riksdagshusbranden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar