fredag 27 mars 2015

Etik och moral

Grund nivå

1. Vad betyder orden etik och moral?
Svar: Det betyder vana.

2. Vilka är de olika etiska modellerna?
Svar: Konsekvensetik, pliktetik, sinnelagsetik och dygdetik.

3. Vem introducerade dygdetiken?
Svar: Aristoteles


Mellan nivå

4. Hur kan man handla rätt enligt en pliktetiker?
Svar: Genom att följa regler. T.ex. att man inte får vara otrogen om man är tillsammans eller gift med någon, att man inte får döda någon osv.

5. Vad innebär sinnelag?
Svar: Det betyder tänkesätt. Det är t.ex. moraliskt rätt om du kanske vill göra något gott mot någon men det kanske går fel, eftersom din tanke var god.

6. Vad är en dygd?
Svar: Det är en egenskap som t.ex. mod, ärlighet och uthållighet.


Högre nivå

7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hon stod bredvid?
Svar: Jag tror att hen skulle tänka på att avstå från att hjälpa denna drabbade personen eftersom det finns en chans att hen också ramlar i. Men sedan tror jag att hen skulle förstå att hen skulle ångra sig i resten av sitt liv om hen inte hjälper denna personen.

8. Vilka svårigheter har en pliktetiker?
Svar: En svårighet är nog att välja vilken plikt man ska följa. Det händer alltid så att plikterna krockar med varann så då måste man få välja själv vilken plikt man ska följa. Ett exempel från texten är när ett barn vill rädda sin sjuka mamma, men ända sättet att göra det är att stjäla en medicin som de annars inte har råd med. Man får så klart inte stjäla så barnet måste välja att inte stjäla medicinen och låta sin mamma dö eller att stjäla denna medicin och rädda sin mamma.

9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
Svar: När man har gjort något så är det mycket svårt att veta vad det blir för konsekvenser. Den stunden du gör detta val så tror du kanske att det blir bra konsekvenser, men eftersom man inte vet att som händer i framtiden så vet man inte 100%, det kan lika gärna ske en dålig konsekvens från ditt val.

10. Vilka dygder skulle du vilja följa?
Svar: Vänlighet, ärlighet och mod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar