onsdag 11 mars 2015

Nationella Prov

1. Solen är vår närmaste stjärna. Ur vilket av alternativen A-E bildas en stjärna?
D. En vit dvärg

2. Funktionen hos en gunga bygger på energiomvandlingar. Lägesenergi omvandlas till rörelseenergi och tvärt om. I vilken av punkterna A-E är rörelseenergin störst?
C

3. Vilket av alternativen A-E beskriver bäst begreppet ström?
A. Den mängd elektroner som passerar i en ledare per tidsenhet.

4. På nyårsafton står Moa och tittar på ett fyrverkeri på långt håll. Hon ser ljuset från fyrverkeriet innan hon hör ljudet. Förklara varför.
För att ljuset färdar sig snabbare än ljudet. Ljuset går 300 000 km/s medan ljudet går 340 m/s.

5. Nanoteknik används bland annat för att skapa vattenavvisande ytor på kläder och beläggningar på stekpannor. Nanoteknik är en tillämpning inom fysik. Vilket av påståendena A-D beskriver bäst vad nanoteknik innebär?
A. Nanoteknik handlar om att kunna förändra material på atomnivå.

6. Julia ska montera belysning i en kaninbur. Bilden visar fyra kopplingsscheman A-D. Vilket kopplingsschema A-D ska Julia använda för att lamporna ska lysa så starkt som möjligt? Motivera.
B

7. Oskar använder spisen, ugnen och diskmaskinen samtidigt. När Oskar dessutom startar vattenkokaren slutar alla apparaterna i köket att fungera men lampan i vardagsrummet lyser fortfarande. Ge en förklaring till varför apparaterna i köket slutar att fungera.
Anledningen till att apparaterna i köket slutar fungera är för att det är för många saker som är på på samma gång. Dessa apparater tar mycket av kökets ström och därför slutar de fungera.

8. Jorden har en atmosfär som består av bland annat växthusgaser. Atmosfären är en förutsättning för växthuseffekten. Utan växthuseffekten skulle medeltemperaturen på jorden vara ungefär 35 °C lägre än den är idag.
a) Förklara hur växthuseffekten fungerar.
Vi har atmosfären som skyddar oss mot solen farliga strålar. När atmosfären fylls av växthusgaser (t.ex. koldioxid, väte mm.) så blir den tjockare. Alltså är det inte lika lätt för solstrålarna att reflektera sig tillbaka mot rymden, så de stannar kvar i Jorden, som i ett växthus.

Det pågår en global uppvärmning på grund av att växthuseffekten har förstärkts utöver den naturliga effekten. Mer växthusgaser i atmosfären gör att den globala uppvärmningen ökar vilket medför att medeltemperaturen på jorden ökar.

b) • Ge ett förslag på något som en människa kan göra för att minska utsläpp av växthusgaser.
Man kan köra elbil istället för en bil som är driven av bensin.

• Beskriv varför förslaget leder till mindre utsläpp av växthusgaser.
Eftersom en bil som är driven av bensin släpper ut koldioxid som kommer upp till atmosfären. Medan en bil som drivs av el inte släpper ut någon gas alls.

9. En solig och vindstilla sommarmorgon sitter Gustav och Athena utanför sin stuga vid havet. Gustav säger att eftersom solen värmer så kommer det snart att börja blåsa från havet och in mot land.
Ge en fysikalisk förklaring till varför det kommer att börja blåsa från havet in mot land när solen värmer.
Kall luft är lättare än varm luft så när den kalla luften gått upp så kommer den varma luften från havet och tar den kalla luftens plats. Sedan går det bara runt så.

10. Frances ska gunga på en gungbräda med Anton och Estelle. Frances vill att gungbrädan ska vara i jämvikt. Anton sitter 2 m från vridningspunkten och Estelle sitter 4 m från vridningspunkten.

Hur långt från vridningspunkten ska Frances sätta sig för att det ska bli jämvikt? Motivera.

11. Inom sjukvården används en undersökningsmetod där man använder sig av radioaktiva ämnens egenskaper för att studera inre organ.

För att ett ämne ska kallas radioaktivt ska det ha speciella egenskaper. Dessa egenskaper kan användas vid medicinska undersökningar. En kamera utanför kroppen kan skapa en avbildning av ett organ inuti kroppen, om organet innehåller ett radioaktivt ämne. Förklara vad som sker med det radioaktiva ämnet som gör avbildningen möjlig.

12. En generator består av en magnet och en spole. Sedan slutet av 1800-talet har vi haft nytta av generatorns funktion.
• Vad används en generator till?

• Förklara hur en generator fungerar.

• Förklara hur användningen av generatorn har påverkat våra levnadsvillkor.

2 kommentarer: