tisdag 17 mars 2015

Hare Krishna

Hare Krishan, även kallad för Krishnarörelsen, grundades 1966 av en indisk munk vid namnet Swami Prabhupada. För att sprida sitt Krishna-medvetande reste han från Indien till USA.

EGET RESONEMANG

Hare Krishna rörelsen har sitt ursprung i hinduismen eftersom man följer flera tusen år gamla traditioner från de heliga Veda skrifterna. Personligen tycker jag att när man valt att tillhöra en sekt, vilket Hare Krishna är, har man valt att endast följa delar av en viss religion och dess heliga skrifter och traditioner vilket lätt kan övergå till extrema uppfattningar av just dessa heliga skrifter och traditioner. 

 

Jämför man Hare Krishna med de ambrahamitiska religionerna, tror man också på en Gud och där människan är i behov av Herrens nåd. Det är dock en stor skillnad när det gäller uppfattningen om vad människan är och livet efter döden. Hare Krishna anhängare tror på att människan är själen och medvetandet men inte kroppen,  vilket är en annorlunda uppfattning jämfört med ambrahamitiska religionerna där själen skiljs åt från kroppen vid döden, men under själva livet är kroppen något man ska ta hand om och vilket man inte får skada, genom till exempel rökning eller alkoholdrickande osv. 

 

Man tror även att själen är en evig fragmentarisk del av Gudomens Högsta Personlighet, Sri Krishna, vilket jag tror att man från anhängarnas perspektiv kan känna sig väldigt speciell och det gör även att de känner att det är en väldigt personlig Gud.

Identifierar man sig med den materiella kroppen och inte tänker på själens behov återföds den eviga själen gång på gång i den materiella världen i olika kroppar enligt sitt medvetande och sina handlingar under livet (karma). I enlighet med hinduismen, är det alltså viktigt att göra goda gärningar under livet för att nästa liv ska bli ett bättre. 

 

Jag tycker att det är intressant att man även inom Hare Krishna använder sig av radband, vilket man även gör i de andra stora världsreligionerna. Jag tror att om man fördjupar sig ännu mer i de olika religionerna, kan man dra slutsatsen att det finns flera saker som religionerna har gemensamt än vad man först tror. Det handlar nog om att man har många förutfattade meningar och brist på kunskap.


Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hare_Krishna
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/krishnar%C3%B6relsen
http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/nyreligiosa-rorelser/hare-krishna
http://www.sjukhuskyrka.se/goteborg/ostra/respekt_o_hansyn_2011.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=WeMVXvwor-U

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar