måndag 30 september 2013

Amerikanska Revolutionen

Filmen som vi kollade på handlade om den amerikanska revolutionen. Den amerikanska revolutionen började 1775 och slutade 1783. Den amerikanska revolutionen var i Amerika, när England, Frankrike och Spanien började skapa kolonier där. Det var rätt fredligt först men senare så ville Frankrike och England ha mer land och makt så de började kriga. Kriget varade i 7 år, det är därför det kallas för det sjuåriga kriget. Efter att britterna vann kriget så blev det dåligt med pengarna. När Englands kung Georg ||| ville att kolonisterna skulle börja betala skatt så började kolonisterna protestera. Det enda sättet som kolonisterna skulle betala skatt var om de fick vara med och bestämma. Kungen ville bara bestämma själv så han tyckte i.a.f. att de skulle betala teskatt. Det ville inte kolonisterna göra, så de bestämde sig för att klä ut sig som indianer och kastade sedan en värdefull last med te ut i havet. Den händelsen kallades för The Boston Tea Party. Kungen blev rasande och skickade arméer från England till Amerika för att kriga mot sitt eget folk. I slutet var det kolonisterna i Amerika som vann kriget. Efter kriget så valde kolonisterna en president som hette George Washington. Han var den första presidenten i USA. I USA blev en slags demokrati, men alla fick dock inte rösta t.ex. kvinnor och de ''svarta''. Därefter bildade de 13 små staterna ett nytt land kallat USA.

Eget Resonemang
Jag tycker att den amerikanska revolutionen var bra för det var då man började med republik, demokrati, religionsfrihet och naturliga rättigheter, att alla ska vara lika mycket värda. Såklart i den tiden så fick inte de ''svarta'' och kvinnorna rösta men nu får både kvinnor och ''svarta'' rösta. Ibland önskar jag att det inte skulle vara så mycket orättvisor med kvinnor och ''svarta''. Det var dåligt att bara de ''vita'' männen fick bestämma då.

En annan orsak varför jag tycker att den amerikanska revolutionen var bra, var att när kolonisterna gjorde revolution mot England så gick monarkin bort, alltså då bestämde inte Georg lll över kolonisterna längre, och då var det ingen diktatur heller, utan det blev demokrati senare efter att George Washington blev den första presidenten i AmerikaEfter att England vann kriget mot Frankrike så fick Frankrikes kolonister flytta upp till Kanada. Där var det då en fransman som kom på idéen om att alla ska lika mycket värdiga. Efter det fick sedan människor i Europa nya idéer av Amerikanerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar