söndag 26 januari 2014

Big Bang

Spektrum prisma
Det finns flera färger i en färg
Big Bang inträffade för ungefär 14 miljarder år sedan. Allting började från en liten punkt. Tänk att det inte fanns någonting, rymden, universum och jorden fanns inte. Den här punkten som jag nämnde innan exploderade och det var just då det blev som varmast. P.g.a explosionen så kom det mycket ljus, värme och strålning. Det var miljarder grader varmt. Det var då efter explosionen som universum bildades och hastigt började expandera sig. Det finns fortfarande strålning från den stora smällen eller explosionen. Med hjälp av nya och bättre teleskop så kan man se att universum fortfarande expanderar.

dopplereffekten.
Dopplereffekten
Hubbleteleskopet var ett stort steg för människorna. Tack vare teleskopet så kunde Edwin Hubble se att himlakropparna expanderades. Med hjälp av en spektrallinje och dopplereffekten så kunde Hubble se stjärnornas avstånd från jorden. När stjärnorna var längre bort så blev färgen på spektallinjen rödare och rödare. Ju längre stjärnorna var ifrån jorden ju rödare var det. När stjärnorna var nära jorden så blev färgen violett.

Big Bang Teorin
Radioteleskopet
Man kallar Big Bang för en teori eftersom det inte finns exakta bevis att det verkligen hände, men det finns två argument som man använder. Ett av de är det som jag skrev lite längre upp om Hubble och hans lära. Det andra argumentet är det Arno Penzias och Robert Wilson upptäckte.
1964 när kollegorna Arno Penzias och Robert Wilson försökte arbetade med sitt radioteleskop, så besvärades de av ett ihärdigt brus. Bruset som de hörde visade sig vara den kosmiska bakgrundsstrålningen som omger oss. Den kosmiska bakgrundsstrålningen är en radiostrålning som kommer till jorden från alla håll i universum, den är också en kvarleva från universums födelse. Upptäckten gav Penzias och Wilson 1978 års nobelpris i fysik. Faktum är att efterdyningarna av big bang även letar sig in i vår vardag. Bakgrundsstrålningen står nämligen för en stor del av bruset i en helt vanlig tv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar