onsdag 29 januari 2014

Ariel Sharon v.3

Ariel Sharon Dies
Ariel Sharon var en Israelisk militär och politiker. Han föddes den 26 februari 1928, i Kfar Malal (nutidens Israel). Redan som ung gick Sharon med i en paramilitär ungdomsbataljon, och redan då kunde det valet spegla hur en stor del av hans liv skulle se ut. I takt med att han blev äldre och mer erfaren ute på stridsfältet, fick han viktigare uppdrag. Han fick bl.a ta över som ledare för en judisk paramilitär enhet som hade i uppdrag att genomföra hämndaktioner mot palestinierna och de andra arabiska grannländerna. Enhet 101, som den hette, dödade inte bara arabiska soldater utan den blev även känd för attacker mot civila. Detta var inte slutet på hans hänsynslösa befälföring. Under tiden som han var Israels försvarsminister, lät han de kristna grupperna i Libanon genomföra massakern på palestinska flyktingar. Detta skedde efter invasionen av Libanon 1982, och det ledde till att han fick lämna posten som försvarsminister efter omfattande protester från hela världen.

1973 var Sharon med och bildade partiet Likud, som han sedan var ledare för från 1999 till november 2005. Den 17:e februari 2001 utsågs Sharon till Israels premiärminister. Sharon var känd för sin hårda ton mot det palestinska folket. 2004 hände något som överraskade de flesta, speciellt de som satt i hans parti. Han meddelade att Israel skulle dra tillbaka sin trupper och invånare från den ockuperade "Gaza-remsan". Sagt och gjort. Det inleddes fredssamtal med palestinierna vilket i sin tur ledde till att Israel överlämnade flera bosättningar och städer i Gaza-remsan. Detta ledde till missnöje inom partiet vilket i sin tur ledde till att Ariel Sharon tillslut själv lämnade partiet och startade ett nytt, eget parti med en liberal inriktning. Det främsta målet han ville uppnå med det nya partiet var att uppnå ett fredsavtal med Palestina. Sharon drabbades av 2 stroke anfall som ledde till att han låg i koma, men han vaknade ur den och levde resten av sitt liv i ett vegetativt tillstånd. Han dog den 11:e Januari 2014, vid 85 års ålder.

Egna Tankar
Jag tycker att han var en hemsk person i stora delar av sitt liv, utifrån den information jag har hittat om honom, men i slutet så ville han ändå skapa fred med palestinierna och det tycker jag var mycket bra av honom. I palestiniernas ögon så var han avskyvärd, men jag tror inte att han var samma person när han var med sin familj. För sin familj och för de israeliska invånarna så var han en enastående ledare och hjälte. Det han gjorde mot palestinierna var helt förfärligt, men som jag skrev innan så tycker jag att det var mycket bra av honom att försöka skapa fred med palestinierna. Efter allt det han gjorde så var det en rätt sak att göra.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ariel_Sharon
http://www.expressen.se/nyheter/ariel-sharon-har-avlidit--blev-85-ar-gammal/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar