lördag 25 januari 2014

Hinduismen frågor & svar

1. Hur uppstod hinduismen?
Svar: Den uppstod när arierna invaderade Indien. När arierna kom från norr och började kriga mot draviderna som var Indiens invånare så besegrade arierna de. Därefter började ariernas och dravidernas kulturer att sammansmältas och det var så Hinduismen uppstod.

2. Nämn fakta om återfödelsen.
Svar: Återfödelsen är mycket viktig inom hinduismen. De tror på själavandring som innebär att själen vandrar vidare till en ny kropp när kroppen dör. Om man gör goda gärningar så har man bättre förutsättningar i nästa liv och om man gör onda handlingar så har man det mycket sämre i nästa liv. För hinduerna så är målet att slippa återfödelsen.

3. Vilka var de första kasterna?
Svar: Först var det prästerna som kallades brahminer, därefter kom krigarna, sedan bönderna och handelsmännen och längst ner var det tjänarna.

4. Nämn fakta om de kastlösa.
Svar: Det finns cirka 150 miljoner människor i Indien som är kastlösa, alltså är de inte med i kastsystemet. De människorna som är kastlösa inses som orena. Långt in på 1930-talet fanns det en tvättarkast som tvättade andra kasters kläder. Den enda som försvararen de kastlösa var den store folkledaren Mahatma Gandhi. Han förde fram titeln Harijans-”Guds små barn” till de kastlösa. Även om kastsystemet förbjöds i lag 1950 så lever det kvar än i dag på landsbygden.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse.
Svar: Ens karma är det som bestämmer i vilken kast man hamnar i vid födelsen. Hinduer säger att karma är resultatet av våra gärningar och handlingar under vårt förra liv. Goda handlingar i livet ger en bra karma, och det ökar möjligheten att återfödas till en bättre kast. De som gör dåliga handlingar flyttas till en lägre kast och får det sämre i nästa liv. Har man en riktigt dålig karma kan man återfödas till något föraktat djur, exempelvis en katt.

6. Nämn fakta om den heliga kon.
Svar: Hinduerna påstår att kon är ett mycket heligt djur. Kon är en symbol för moderligheten och ömheten och det finns cirka 200 miljoner kor i Indien. Mulen påstås att inte vara så helig eftersom guden Shiva en gång förbannat den, dock är svansen mycket helig.

7. Vilka är de tre huvudgudarna?
Svar: Det är Brahma, Vishnu och Shiva.

8. Hur hyllar man gudarna?
Svar: Under andaktsstunden tänder man rökelse och ställer fram offer av blommor eller frukt framför guden.

9. Nämn fakta om Brahma.
Svar: Han är skaparguden, alltså är det han som har skapat hela världen. Brahma räknas som den största guden men nuförtiden

10. Redogör för Vishnus betydelse.
Svar:

11. Nämn fakta om Shiva.
Svar:

12. Nämn fakta om Vedaböckerna.
Svar:

13. Nämn fakta om Varanasi.
Svar:

14. Redogör för Sadhus.
Svar:

15. Vad kallar indierna sin religion?
Svar:

16. Vilket är hinduernas viktigaste mål?
Svar:

17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.
Svar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar