onsdag 20 februari 2013

En obekväm sanning del 2

Al Gore kallar Arktis och Antarktis för ''2 kanariefåglar i en gruva''. Förr i tiden brukade man ha kanariefåglar i en gruva för att de skulle sjunga när gruvarbetarna jobbade. När kanariefåglarna slutade sjunga förstod man att de hade dött för att det antingen fanns för mycket gas eller koldioxid i luften nere i gruvan. Vi släpper ut mycket koldioxid till atmosfären, vilket orsakar att isarna smälter. Isen är som en spegel. Den reflekterar 90% av solljuset ut i rymden igen.Det börjar drunknar fler isbjörnarna för att de blir trötta efter att ha simmat en lång sträcka utan att ha hittat is, eftersom isen har smält bort.


I Golfströmmen finns det varmt vatten och kallt saltvatten. Saltvattnet är tyngre så den sjunker. Isen har sött kallvatten, så om isen smälter hastigt så spär det ut saltvattnet. Det kalla saltvattnet kommer dock inte längre vara tungt, så den kommer inte att sjunka längre. Då stannar Golfströmmen.

Larverna och fågelungarna brukade födas samtidigt, men nu eftersom larverna föds tidigare p.g.a klimatet kan inte fågelungarna anpassa sig efter det, så fågelungarna kommer att dö av svält.
En Granbarkborre är en insekt som brukar bygga sina bo i träden. Förut frös Granbarkborren ihjäl för att det var för kallt för de. Nu har det blivit varmare, så det är ett problem för oss människor, för Granbarkborren förstör alla träd och människor kan inte leva utan träden, eftersom träden ger oss syre.

Det finns mycket fara för städer som t.ex. Harare och Nairobi. Städerna bor upp i bergar för att skydda sig för moskitflugor, för att moskitflugor klarar inte av när det är kallt, så nu när det håller på att bli varmare kan moskitflugorna nå upp til Harare och Nairobi. Nu ser man att klimatet verkligen påverkar naturen, och när naturen påverkas kommer vi människor också påverkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar