torsdag 28 februari 2013

En obekväm sanning del 3

Al Gore pratade om att det fanns en shelf som hette Larsen B som var 213 meter hög. Enligt forskarna skulle den ha smält på 100 år men den smälte på 35 dagar, eftersom det blivit mycket varmare.

Eftersom det håller på att bli varmare, så smälter isarna. Havsis flyter på havet så när den smälter så höjs inte havsnivån. Om landisen smälter så höjs havsnivån till 6 meter, för då smälter det ner till havet, medan havsisen redan tar lika mycket plats som fast och som flytande form.

Städer och länder som Shanghai, Holland, Calcutta, Florida och Beijing kommer att drabbas av många översvämningar, eftersom solens strålar träffar isen och gör en slags tunnel som gör att isen delar på sig. Det orsakar att isen hamnar i havet och gör så att havsnivån höjs. Vi måste börja bry oss mer, för folk kommer att få fly från sina länder och de kommer att få lämna sina hem. 

När vi tänker på gamla tekniker, tänker vi t.ex. på häst och vagn, svärd och sköldar, men när man tänker på nya tekniker kommer bil, flygplan och kärnvapen fram. Det är så mycket som har förändras på alla dessa år, som t.ex. vi släpper ut mycket mer koldioxid nu än vad vi gjorde förut.

USA bidrar med 30.3% på den globala uppvärmningen, medan Afrika bidrar med 2.5%. Europa bidrar också mycket och Kina har lyckats med att bidra med mindre siffror ändå om det är en så stor befolkning 


Al Gore visade en tecknad liten film om ''den kokta grodan''. Grodan hoppade in i kokande vatten och hoppade direkt ut. Sedan hoppade grodan i ljummet vatten och märkte inte att den temperaturen på vattnet steg. Där menar Al Gore att när klimatet ändras på en dag så märker vi och försöker göra något åt saken, men om det händer under hundra år märker vi inte lika snabbt och ingen försöker göra något, ändå om man vet att det håller på att hända just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar