söndag 9 februari 2014

Buddismen

1. Nämn fakta om prins Siddhartas liv.
Svar: Han var prinsen som föddes omkring år 560 f.Kr. Hans pappa var en förmögen furste och ville inte att sin son skulle drabbas av religiöst grubbel, så han bestämde för att Siddharta skulle leva ett lyxliv bakom palatsets stängda portar. Men under Siddhartas hemliga åkturer utanför palatsets portar träffade han sjuka, gamla och döda människor. Det var då han började tänka på livets mening. Han började sedan bara äta ett riskorn och dricka en droppe vatten om dagen.

2. Vilka två ytterligheter provade Siddharta?
Svar: Ett liv i lyx och ett liv i fattigdom.

3. Hur blev Siddharta upplyst?
Svar: Han satte sig under det heliga bodhiträdet vid Gaya, en biflod till Ganges, och bestämde sig för att inte resa sig därifrån förrän han nått den slutgiltiga insikten. Efter en tids meditation upplevde han det stora ljuset och blev Buddha.

4. Nämn fakta om Buddhas lära.
Svar: Han sammanfattade sin lära i fyra punkter, ''de fyra ädla sanningarna''. Allt lidande, hela livet från födelsen till döden.
Orsaken till lidandet är törsten att leva, som måste släckas. Därmed skulle man bli fri från alla begär och lidandet skulle upphöra. Då är man befriad för alltid och uppnår nirvana.
Målet med verksamhet är att uppnå nirvana. Det är den åttafaldiga vägen som leder till ro, visdom, den skänker upplysning och för till nirvana. Den åttafaldiga vägen innebär: rätt tänkande, rätt strävan, rätt liv, rätt handlande, rätt tal, rätt beslut, rätt tro och rätt försjunkande.

5. Nämn fakta om de olika riktningarna.
Svar: Det finns två olika riktningar, Mahayana (den stora vagnen) och Hinayana, även kallad Theravada (den lilla vagnen). Skillnaden mellan dessa två riktningar är att Hinayana anser att det bara är få väldigt flitiga munkar som ägnat i stort sett hela sitt liv till att meditera som kan uppnå befrielsen medan Mahayana tror på att de flesta kan uppnå nirvana.

6. Nämn fakta om munkarna.
Svar: Munkar är vanliga män som bestämt sig för att ägna sitt liv åt att meditera för att uppnå nirvana. De måste raka av sitt hår på huvudet och klä sig i brandgula kläder. När männen har fyllt 20 år så kan de bli kallade för riktiga munkar.

7. Vad var orsaken till lidandet enligt Buddha?
Svar: Orsaken till lidandet enligt Buddha var livet.

8. Hur kan lidandet upphöra enligt Buddha?
Svar: Enligt Buddha upphör lidandet genom döden. Han menar alltså att lidandet är från födelsen tills döden och när man har uppnått nirvana så får man lugn och ro efter döden.

9. Beskriv vägen för att upphäva lidandet.
Svar: För att upphäva lidandet måste man först och främst finna sanningen i livet.

10. Nämn 4 punkter i den åttafaldiga vägen?
Svar: De 4 punkterna är rätt kunskap, tal, liv och rätt medvetenhet.

11. Beskriv tillståndet Nirvana?
Svar: När man har uppnått nirvana så har man inget lidande, alltså får man lugn och ro efter döden.

12. Vad ansåg Buddha om gudar?
Svar: Buddha ansåg att det var väderlöst att be och offra till gudarna för ingen Gud lyssnar på bönerna, så man skulle hitta sin egen väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar