söndag 3 november 2013

62 dagar Bokrecension

Boken som heter 62 dagar är skriven av den kända författarinnan Cilla Naumann. Hon har blivit nominerad till Augustpriset med böckerna kulor i hjärtat (2009) och springa med åror (2012).

Den viktigaste personen i boken är Tom. Sen så är det också andra personer som t.ex. Lassemiss och Toms bror som heter Bror och deras vänner Arvid, Wille och Kalle.

Boken utspelar sig under sommaren och är skriven i nutid. Man märker det eftersom hon skriver i första person och för att de använder svordomar och endel nya ord som man inte använde förut.

Boken handlar mycket om Tom, Toms familj och vänner, men boken handlar också mycket om döden.
Det första som händer är att Tom och Lassemiss hittar en död ekorre vid vägkanten när dom är ute och åker med sina mopeder. När de gör det så börjar Tom funderar över döden, och vad den faktiskt innebär. Lassemiss är den där konstiga typen som är lite töntig och utanför, men han får ändå vara med Tom, Bror och deras kompisar. Lassemiss tar upp ekorren och begraver den.

En kall och regnig kväll åker allihopa till "Bappa-tältet" på sina mopeder. När dom har kommit dit och har parkerat sina mopeder så gömer de sig i buskarna för att inte synas. Plötsligt springer en utav killarna ut och häller bensin på gruset utanför tältet. Sedan går en annan ut och tänder på så att det börjar brinna ett kors på marken.
Någon anmäler sedan det som hände. När de läser tidningen så står det att de kan bli åtalade för mordbrand. De går sedan och pratar med polisen, men de blev inte åtalade till mordbrand, allt gick bra.

Tom mår inte alls bra efter händelsen. Han ligger i sängen i flera dagar och orkar inte röra sig. Men så en dag mår han mycket bättre och orkar gå upp ur sängen. Den dagen är det bara hans mamma hemma, men hon verkar inte vara på bra humör. Tom frågar om vad som har hänt, och hon berättar det som han mest av allt inte vill höra. Hon berättar att på kvällen hade Lassemiss gått ut ur huset för att fixa brevlådan. När han var ute så blev han påkörd och dog därefter. Tom blir mycket ledsen och kan inte tro att det kunde hända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar