söndag 3 november 2013

Filmrecension om Utvandrarna

Denna filmen är baserad på en bok av Vilhelm Moberg.
Huvudpersonerna i filmen var Karl-Oskar, Kristina och Robert. Karl-Oskar och Kristina var gifta. Robert var Karl-Oskars bror. Han jobbade hos en annan husbonde Aron som alltid behandlade honom dåligt. Karl-Oskar och Roberts pappa blev skadad och bestämde sig för att lämna över gården till Karl-Oskar eftersom han var den äldsta sonen. Så Karl-Oskar och Kristina jobbade på gården i Småland för att få mat.
En gång försökte Robert att fly, så han kom på att om han kastade sina kläder i en beck så skulle Aron tro att han var död och då skulle han kunna fly till Amerika. Det gick inte så bra för Robert eftersom Aron hittade honom sedan och tog honom tillbaka till sin bondgård för att jobba.

Robert vill inte jobba så mycket som alla andra, så när han hör om Amerika så tar det inte lång tid innan han bestämmer sig för att emigrera. Han tror på att han kan finna lyckan där borta, och få ett bättre liv. När Robert berättar detta för Karl-Oskar så blir han lite förvånad, eftersom han aldrig tänkt på att emigrera. Kristina var den enda som var emot att emigrera till Amerika. Hon trodde inte på att det kommer att vara så mycket bättre där plus att hon inte ville lämna släkt och vänner i Småland.

En dag så gjorde Kristina ett fat korngrynsgört. Hennes dotter Anna hade inte ätit på jätte länge så när Kristina gjorde gröten till hennes sons dop så gick Anna och tog gröten även efter att Kristina sa att hon inte skulle göra det. De letar och letar men hittar inte Anna, men tillslut så hör de henne gråta och de hittar henne. När doktorn kommer så säger han att hennes magsäck har spruckit och därefter dör lilla Anna. Kristina vill inte stanna längre i Sverige så hon bestämmer sig tillslut för att flytta till Amerika. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar