söndag 10 november 2013

Claude Monet

Claude Monet var född i Paris. Hans familj flyttade till Le Havre där han sedan växte upp. Hans pappa hade en affär som han ville att Monet också skulle jobba i. Hans pappa ville inte uppmuntra honom till att bli konstnär. Han flyttade sedan tillbaka till Paris och umgicks med andra konstnärer. Han var en mästare på att måla vatten och ljus och det var det och att han målade naturen som gjorde så att han blev känd.

Monet förlovade sig sedan meden kvinna som hette Camille. Monet och Camille hittade sitt drömhus när de åkte till Giverny. Deras vän Alice fick bo där tillsammans med sina sex barn. Efter ett tag blev Camille sjuk och dog. Efter Camilles död fick Alice ta hand om barnen Michel och Jean, sina egna barn plus en förkrossad Monet.


Under en period orkade inte Monet måla längre. Efter en tid så började han måla sin älskade trädgård. När han blev gammal fick han grå -starr som är en ögonsjukdom, och även om han inte såg så fortsatte han att måla. Senare blev han opererad och kunde se alla färger igen. Ett av hans sista stora verk är Näckrossalarna i Orangeriet som nu är ett museum och tidigare va den franska kungens växthus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar