söndag 9 februari 2014

En stjärnas liv & död

Små stjärnor
Alla stjärnor föds som en Nebulosa, detta är ett annat ord för ett gasmoln. Gasmolnet består av väte och helium och i molnets mitt är det flera miljoner grader varmt, så när det blir varmare och varmare så blir gravitationen tyngre. Molnet blir då mycket mer tätt packat och fusionskraften uppstår. Tillslut bildas en stjärna med en lika stor massa som vår sol.

Stjärnor brinner hela tiden. Vanlig eld får näring ifrån syre, dock finns det inget syre i rymden så stjärnorna brinner inte likadant som en vanlig eld.

Kärnan i en stjärna har mycket energi och detta kallas för kärnreaktion. Stjärnor använder sig istället av atomer i rymden som smälter samman och utgör enormt mycket energi. Det ända som gör så att stjärnan fortsätter brinna är vätet som finns i molnen. Fusionen sänder ut strålning från stjärnan som vi från jorden ser som ljus.

Det ända som blir kvar när en stjärna har dött är heliumet. P.g.a fusionskraften blir heliumet till kol och denna gasen gör att den utbrända stjärnan börjar expandera och bli till en röd jätte. Nu är den röda jätten mycket svalare än vad den varit innan.

När vätet, heliumet och kolen har brunnit upp så blir den röda jätten som en ballong vars syre åkt ut. Alltså expanderar den röda jätten och drar åt sig planeter, stjärnor och t.o.m galaxer, allt som finns i närheten. Den röda jätten komprimerar sedan och blir tillslut till en vit dvärg. När exakt all energi är borta så är det enda som finns kvar av stjärnan en svart dvärg.

Stora stjärnor
En stor stjärna har samma livscykel som en liten stjärna, bara att när den har varit en röd jätte och brunnit upp så blir den inte till en vit dvärg utan den exploderar och blir en supernova. Det är även här i supernovan som alla grundämnen bildas och när den exploderar så skickar den ut grundämnen så att nya stjärnor skapas. Supernovan sänder ut mer ljus än vad en galax med hundramiljarder stjärnor gör.

Efter supernovan så finns det två olika vägar att välja beroende på om den är en stor stjärna eller en kolossal stjärna. Om det är en stor stjärna så går den från att vara en supernova till ett svart hål, där tyngdkraften är så stor så att den drar allt som finns i närheten. Men om den är en kolossal stjärna så blir den en neutronstjärna. Som man hör på namnet så består den enbart av neutroner p.g.a att atomerna har kollapsat och blivit mindre. Efter att den har varit en neutronstjärna så blir den till en pulsar som snurrar.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stj%C3%A4rnor
http://www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar