söndag 23 februari 2014

OS Mexico City 1968

En av de mest kända bilderna från OS 1968.Den kanske mest klassiska politiska demonstrationen i de olympiska spelens historia inträffade under 200 meter-tävlings prisutdelningen. Afro-amerikanerna Tommie Smith och John Carlos gick upp på prispallen barfota och när den amerikanska nationalsången spelades sänkte båda sina huvuden och höjde upp handen där de hade på sig en svart handske. Smith och Carlos blev direkt avstängda från det amerikanska laget och utkastade från OS-byn. Tommie Smith och John Carlos säger: "När vi kommer tillbaka till Amerika stängs vi igen in i de ghetton som de vita har byggt för oss". Detta var en tid då det byggdes många stora lägenheter på förorterna i flera länder, även i Sverige. Eftersom det var billigare att bo i dessa områden, blev det också väldigt vanligt att utlänningar och mörkhyade amerikanska medborgare flyttade in dit. På så vis tror jag att de afro-amerikanska idrottarna kände sig lite utnyttjade, eftersom de blev bra behandlade under OS för att sedan efter att spelen var slut, skickas tillbaka till de segregerade områdena. De mest centrala händelserna i världen vid denna tidpunkt var att USA var i krig mot Vietnam och Martin Luther King blev mördad. Martin Luther King var en afro-amerikansk präst och en ledare för medborgarrättsrörelsen. Han ville bl.a få ett slut på fattigdomen, segregationen och även det pågående kriget mot Vietnam.

Källor: http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/mexicocity1968.5.18ea16851076df6362280009637.html

2 kommentarer:

  1. HEJ GJENITA EKTICHEA! Din bakgrund var top notch!. Men dit resonemang har du inte fått med allting du har inte perspektivbyte eller konsekvenser eller jämförelse. Det kändes mer som en fakta text. Men den textan var skit bra och källorna!

    5 av 5 flygande katter.

    SvaraRadera
  2. Bakgrundstexten är bra. Det jag skulle vilja se mer utav är ditt egna resonemang. Annars är det en bra text, och man förstår vad det är som har hänt. Nästa gång kanske du skulle kunna göra den bara lite längre, och lite mer utförlig. Men annars är det bra! :)

    SvaraRadera