onsdag 12 februari 2014

Olika Världsbilder

Tankar
Ptolemaios- Han var en frontfigur inom astronomi och även geograf och matematiker. Han är mest känd för den geocentriska världsbilden.

Kopernikus- Han levde på 1500-talet. Kopernikus skrev en bok om heliocentriska världsbilder.
                        
Bevis
Galileo Galilei- kikare/teleskop, bråk med kyrkan, stärkte Kopernikus idé.

Tycho Brahe- Planeternas banor

Kepler- Tycho Brahes lärling, omloppsbanor och omloppstid fortsatte forskningen

Isaac Newton- upptäckte gravitationen
                                                                                                                                      
Klaudios Ptolemaios föddes ca 90 e.Kr. och dog ca 170 e.Kr. Han var en frontfigur inom astronomi och även geograf och matematiker. Han är mest känd för den geocentriska världsbilden även uppkallad efter hans namn ''Ptolemaioska världssystemet''. Det gick ut på att jorden befann sig i mitten och planeter och solen kretsar kring jorden. Både kyrkan och folket har trott på denna teori under en väldig lång tid.
Nicolaus Kopernikus var en man som levde på 1500-talet. Han hade en teori om att det var solen som låg i centrum och att vår jord och de andra planeterna kretsade runt den. Han hade dock inga riktiga bevis och på den tiden var det oerhört svårt att övertala kyrkan om att det fanns en annan teori än den geocentriska världsbilden.
Det var inte förrän den italienske matematikern Galileo Galilei byggde en kikare på slutet av 1500-talet som det kunde bevisas, med hjälp av sin kikare kunde han se månens solfläckar, kratrar och även Jupiters månar. Nu kunde Galilei utveckla Kopernikus teori. Eftersom det var kyrkan som hade all makt på den tiden så hamnade Galilei i en kyrklig domstol när han förde fram sin teori. Han var tillslut tvungen att säga att hans teori inte stämde för att inte bli dödad. Han var tvungen att lova att han inte skulle lära ut sin teori till andra människor och han fick också husarrest.

Direkt efter Galilei så kom det en dansk astronom med namnet Tycho Brahe. Tack vare hans observatorium på ön Ven så upptänkte han himlakropparnas rörelser. Hans lärling Johannes Kepler kunde med hjälp av Brahes upptäckt fastställa att planeternas omloppsbana inte var cirkulär utan avlång.
I slutet av 1600-talet så fastställde den engelska matematikern Isaac Newton varför det var så. Newton kom på vad gravitationen var och förstod då hur himlakropparna kunde hålla sin omloppsbana runt solen. Det är solens gravitation som gör så att våra planeter stannar i sina omloppsbanor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar